Menu
Muziek
klassiek
piano

Het Collectief

Twee piano's en slagwerk

twee-pianos-en-slagwerk.jpg

Datum:
zaterdag 30 maart 2019
Zaal:
CC De Factorij Theater Maupertuis
Start-uur:
20u00
Duur:
met pauze
Taalniveau:
 
Standaard
€ 16,00
Vriendenprijs
€ 14,00
-26
€ 12,00
65+
€ 15,00
Kansentarief volwassene
€ 3,50
Kansentarief kinderen
€ 2,50
Koop tickets »

Het Brusselse kamermuziekkwintet Het Collectief staat bekend voor concertprogramma’s waarin bekende en minder bekende parels uit het twintigste-eeuwse kamermuziekrepertoire aan het publiek worden gepresenteerd.

Onder impuls van Thomas Dieltjens, pianist van Het Collectief, treedt de groep even uit zijn vertrouwde bezetting om samen met topmusicus Piet Kuijken het bijzonder rijke repertoire voor twee piano’s te verkennen.

Het eerste deel van het concert staat in het teken van de Franse impressionistische traditie. De Trois Nocturnes van Claude Debussy zijn muzikale weergaven van schilderijen van James Whistler waarin het langzaam wisselende kleurenpalet van de wolkenhemel, een feestelijke optocht en de verleidelijke sirenenzang worden gesuggereerd.

Maurice Ravel componeerde in de jaren na WOI La Valse: een weergaloos klankgedicht waarin de luisteraar getuige is van geboorte, bloei en groteske ondergang van de Weense wals. De versies voor twee piano’s van deze beide orkestwerken vallen op door hun rijkdom aan kleuren en hun sprankelende virtuositeit.

Toen Béla Bartók in 1938 zijn Sonate voor twee piano’s en slagwerk componeerde, had hij wellicht een andere bedoeling dan zijn Franse collega’s: Bartok ontwikkelde een heel origineel klankpalet door vooral de raakpunten tussen percussie en piano in de verf te zetten. Het resultaat is een ritmisch aanstekelijke en temperamentvolle brok muziek die invloeden uit de Hongaarse volksmuziek combineert met een bijzonder uitgekiende en modern.

www.hetcollectief.be

Credits

PIANO THOMAS DIELTJENS & PIET KUIJKEN
SLAGWERK TOM DE COCK & TITUS FRANKEN

Galerij


Koop tickets »

Gerelateerde Voorstellingen

vr 28 sep 18 - 20u00
Bella Italia
Muziek
Italiaans
Koop tickets »
za 6 okt 18 - 20u00
Cran aux Oeufs
Muziek
klassiek
piano
Laatste tickets »
zo 7 okt 18 - 13u45
Preludes voor piano van Bach, Chopin en Rachmaninov
Muziek
klassiek
piano
prelude
Koop tickets »