Menu
Muziek
klassiek
piano

Het Collectief

Twee piano's en slagwerk

twee-pianos-en-slagwerk.jpg

Datum:
zaterdag 30 maart 2019
Zaal:
CC De Factorij Theater Maupertuis
Start-uur:
20u00
Duur:
70 minuten met pauze
Taalniveau:
 
Geannuleerd

Het Brusselse kamermuziekkwintet Het Collectief staat bekend voor concertprogramma’s waarin bekende en minder bekende parels uit het twintigste-eeuwse kamermuziekrepertoire aan het publiek worden gepresenteerd.

Onder impuls van Thomas Dieltjens, pianist van Het Collectief, treedt de groep even uit zijn vertrouwde bezetting om samen met topmusicus Piet Kuijken het bijzonder rijke repertoire voor twee piano’s te verkennen.

Het eerste deel van het concert staat in het teken van de Franse impressionistische traditie. De Trois Nocturnes van Claude Debussy zijn muzikale weergaven van schilderijen van James Whistler, waarin het langzaam wisselende kleurenpalet van de wolkenhemel, een feestelijke optocht en de verleidelijke sirenenzang wordt gesuggereerd.

Maurice Ravel componeerde in de jaren na WOI La Valse: een weergaloos klankgedicht waarin de luisteraar getuige is van geboorte, bloei en groteske ondergang van de Weense wals. De versies voor twee piano’s van deze beide orkestwerken vallen op door hun rijkdom aan kleuren en hun sprankelende virtuositeit.

Toen Béla Bartók in 1938 zijn Sonate voor twee piano’s en slagwerk componeerde, had hij wellicht een andere bedoeling dan zijn Franse collega’s: hij ontwikkelde een heel origineel klankpalet door vooral de raakpunten tussen percussie en piano in de verf te zetten. Het resultaat is een ritmisch aanstekelijke en temperamentvolle brok muziek die invloeden uit de Hongaarse volksmuziek combineert met een bijzonder uitgekiende en moderne muzikale partituur.

www.hetcollectief.be

Hieronder kan je de live opname van de Bartók Sonate bekijken.

 

 

 

Credits

PIANO THOMAS DIELTJENS & PIET KUIJKEN
SLAGWERK TOM DE COCK & TITUS FRANKEN

Galerij


Geannuleerd

Gerelateerde Voorstellingen

za 25 mei 19 - 20u00
Zaventem Proms't
Muziek
klassiek
pop/rock
Traditionele muziek
Laatste tickets »
do 6 jun 19 - 20u00
Niet voor het Laatst
Muziek
Nederlandse levenslied
Laatste tickets »