Menu
Muziek
klassiek
piano

Het Collectief

Twee piano's en slagwerk

twee-pianos-en-slagwerk.jpg

Datum:
zaterdag 30 maart 2019
Zaal:
CC De Factorij Theater Maupertuis
Start-uur:
20u00
Duur:
met pauze
Taalniveau:
 
Standaard
€ 16,00
Vriendenprijs
€ 14,00
-26
€ 12,00
65+
€ 15,00
Kansentarief volwassene
€ 3,50
Kansentarief kinderen
€ 2,50
Koop tickets »

Het Brusselse kamermuziekkwintet Het Collectief staat bekend voor concertprogramma’s waarin bekende en minder bekende parels uit het twintigste-eeuwse kamermuziekrepertoire aan het publiek worden gepresenteerd.

Onder impuls van Thomas Dieltjens, pianist van Het Collectief, treedt de groep even uit zijn vertrouwde bezetting om samen met topmusicus Piet Kuijken het bijzonder rijke repertoire voor twee piano’s te verkennen.

Het eerste deel van het concert staat in het teken van de Franse impressionistische traditie. De Trois Nocturnes van Claude Debussy zijn muzikale weergaven van schilderijen van James Whistler waarin het langzaam wisselende kleurenpalet van de wolkenhemel, een feestelijke optocht en de verleidelijke sirenenzang worden gesuggereerd.

Maurice Ravel componeerde in de jaren na WOI La Valse: een weergaloos klankgedicht waarin de luisteraar getuige is van geboorte, bloei en groteske ondergang van de Weense wals. De versies voor twee piano’s van deze beide orkestwerken vallen op door hun rijkdom aan kleuren en hun sprankelende virtuositeit.

Toen Béla Bartók in 1938 zijn Sonate voor twee piano’s en slagwerk componeerde, had hij wellicht een andere bedoeling dan zijn Franse collega’s: Bartok ontwikkelde een heel origineel klankpalet door vooral de raakpunten tussen percussie en piano in de verf te zetten. Het resultaat is een ritmisch aanstekelijke en temperamentvolle brok muziek die invloeden uit de Hongaarse volksmuziek combineert met een bijzonder uitgekiende en modern.

www.hetcollectief.be

Credits

PIANO THOMAS DIELTJENS & PIET KUIJKEN
SLAGWERK TOM DE COCK & TITUS FRANKEN

Galerij


Koop tickets »

Gerelateerde Voorstellingen

wo 14 nov 18 - 19u15
In Flanders Fields
Muziek
klassiek
poëzie
Koop tickets »
za 24 nov 18 - 20u00
Egged On By Music
Muziek
live soundtrack
Koop tickets »
wo 5 dec 18 - 20u00
LOVE=MUSIC
Muziek
pop/rock
akoestisch
Laatste tickets »