Menu
Over ons

Gebouw

een cultuurcentrum voor zaventem

start bouwwerken, info gebouw en architect

 

Op de voormalige site van de Suchardfabriek opende CC De Factorij op 21 april 2017 officieel de deuren in hartje Zaventem. Een droom die na 15 jaar werkelijkheid. De naam van het cultuurcentrum werd gekozen uit de inzendingen van de inwoners.

Ebtca en Archiles dienden het winnende ontwerp in en begin 2014 startten de eerste grondwerken. In 2018 mocht CC De Factorij de Publica Award voor beste overheidsproject in ontvangst nemen. Het cultuurcentrum is een toonbeeld van duurzaam bouwen door o.a. de groendaken en geothermische boringen voor warmterecuperatie.

Het gebouw strekt zich uit over twee bouwlagen. De inkom, ticketbalie, bibliotheek, bistro en foyer grenzen aan elkaar. Een grote concert- en theaterzaal biedt plaats aan 679 toeschouwers. Om akoestische redenen werd gekozen voor een schelpvormige theaterzaal volgens het ‘doos in doos’-principe. Om tegemoet te komen aan de voorschriften van een maximale bouwhoogte van acht meter, werd de zaal gedeeltelijk ondergronds gebouwd. Achter het podium bevindt zich de polyvalente zaal voor 500 personen en een verdieping hoger is er een iets kleinere zaal voor softsporten. Het cultuurcentrum heeft hiernaast ook enkele vergaderzalen ter beschikking voor (lokale) verenigingen en bedrijven.

Het warme karakter van de theaterzaal werd vastgelegd door fotograaf Yves Rivière. De beelden van de Leuvense amateurfotograaf zijn zeer stilistisch van aard, vaak in een sterk frame en vanuit een specifiek perspectief. Het gebruik van kleur of zwarte achtergronden geeft zijn foto’s een aparte sfeer.