Menu
theseawithindannywillemsdw-21369.jpg

Datum:
vrijdag 30 november 2018
Locatie:
Theaterzaal Maupertuis
Startuur:
20u00
Duur:
70 minuten zonder pauze
 
Koop tickets »

“Vandaag de dag kunnen we heel goed dingen uiteen halen, maar we vergeten ze te vaak weer bijeen te brengen.” (Lisbeth Gruwez)

Nu Lisbeth Gruwez haar ‘triptiek van het extatische lichaam’ heeft voltooid – de internationale succesvoorstellingen It’s going to get worse and worse and worse, my friend, AH/HA en We’re pretty fuckin’ far from okay –, wil ze radicaal van koers veranderen.

De eruptieve choreografieën waaraan ze haar stalen reputatie te danken heeft (Peter Verhelst noemde Gruwez ooit een ‘atoombom’) ruimen nu het veld voor aanhoudend kolkend magma. The Sea Within is een magnetiserende voorstelling waarin Gruwez de chaos niet langer wil beteugelen, maar zijn eigen orde laat zijn. Nog steeds even vinnig en intens, maar in plaats van in te zoomen op het individu, wil ze tien dansers laten opgaan in een weids, ademend landschap.

Voor het eerst in haar carrière danst Gruwez haar eigen choreografie niet zelf, maar selecteerde ze een groep van tien danseressen. Tien krachtige lotusbloemen die symbool staan voor verbinding. Zij brengen een nieuw, hedendaags ritueel waarin de ‘wij’ het ‘ik’ omarmt.

De muziek is zoals gewoonlijk van de hand van Gruwez’ vaste kompaan Maarten Van Cauwenberghe, dit keer bijgestaan door Elko Blijweert en Bjorn Eriksson. Minimalistische synths en een prikkelend spel met frequenties drijven hun elektronisch geluidsontwerp tot de bodem van je zintuigen.

Voetvolk is een hedendaags dans- en performancegezelschap, opgericht in 2007 door danseres/choreografe Lisbeth Gruwez en componist/muzikant Maarten Van Cauwenberghe, die elkaar leerden kennen bij het gezelschap van Jan Fabre.

Met Fabre maakten ze As long as the world needs a warrior’s soul, Je suis sang en de beroemde solo Quando l’uomo principale è una donna.

Onder de naam Voetvolk maakten ze al negen voorstellingen waarvan er vijf nog steeds touren: de hypnotiserende installatie Penelope, het intimistische kleinood Lisbeth Gruwez dances Bob Dylan en de ‘triptiek van het extatische lichaam’, bestaande uit It’s going to get worse and worse and worse, my friend, AH/HA en We’re pretty fuckin’ far from okay.

Alle voorstellingen worden gekenmerkt door een bijzondere dialoog tussen dans en muziek: Gruwez en Van Cauwenberghe sturen elkaar aan met als doel een perfecte symbiose te bereiken tussen het auditieve en het visueel-fysieke.

Hun werk reisde al de halve wereld rond en werd onder meer getoond op het festival van Avignon, de Biennale van Venetië en in het Guggenheim van Bilbao.

www.voetvolk.be

 

nagesprek


Achteraf is er een nagesprek met de makers van de dansvoorstelling. Schrijf je in via de knop "Koop tickets".

pers

  • "Lisbeth Gruwez heeft elk werkwoord dat ooit voorkwam in combinatie met 'zee' belichaamd in haar danseressen. ... Nu al de dansvoorstelling van het jaar." - Het Nieuwsblad ★★★★★
  • "The Sea Within is eenvoudig van opzet, maar complex in uitvoering: tien danseressen trekken elkaar en stoten elkaar af in een voorstelling die op de meest onverwachte momenten een andere richting uitslaat." - De Morgen ★★★★
  • "Het kluitje danseressen in kleurige shirts en korte broekjes, midden op het lichtroze tapijt, is net een deinende zeeanemoon. Met tentakels – bovenlijven, armen – die door de stroming alle kanten op wuiven, maar zo organisch, als door één adem gedreven, dat het ‘bloemdier’ toch oogt als één geheel."De Volkskrant ★★★★
  • "Als een parelvisser duikt Gruwez beelden, sferen en associaties op uit zee en vervloeit het individu in de kolkende massa, zonder erin kopje-onder te gaan."Bruzz

 

Credits

CONCEPT & CHOREOGRAFIE LISBETH GRUWEZ 
MUZIEK & GELUIDSONTWERP MAARTEN VAN CAUWENBERGHE, ELKO BLIJWEERT & BJORN ERIKSSON
PERFORMANCE ARIADNA GIRONÈS MATA, CHARLOTTE PETERSEN, CHERISH MENZO, DANIELA ESCARLETH ROMO POZO, FRANCESCA CHIODI LATINI, JENNIFER DUBREUIL HOUTHEMANN, NATALIA PIECZURO, SARAH KLENES, SOPHIA MAGE & CHEN-WEI LEE
DRAMATURGIE BART MEULEMAN
REPETITOR LUCIUS ROMEO-FROMM
LICHTONTWERP HARRY COLE
SCENOGRAFIE MARIE SZERSNOVICZ
TECHNISCH DIRECTEUR THOMAS GLORIEUX
PRODUCTIEMANAGER ARNAUD VANRAFELGHEM
COMMUNICATIEMEDEWERKER DAAN BORLOO
PRODUCTIE VOETVOLK VZW
COPRODUCTIE KVS, FESTIVAL DE MARSEILLE / THÉÂTRE LE MERLAN, RENCONTRES CHORÉGRAPHIQUES INTERNATIONALES DE SEINE-SAINT-DENIS, TANDEM ARRAS-DOUAI, THEATER FREIBURG, LE FOND DU DOTATION DU QUARTZ, LA ROSE DES VENTS, THEATER IM PUMPENHAUS, JULIDANS, KUNSTFEST WEIMAR, CNN NANTES, CDC TOULOUSE, TANZ IM AUGUST / HAU HEBBEL AM UFER BERLIN, VOORUIT / CAMPO, CHARLEROI DANSE & KEY PERFORMANCE
RESIDENTIES TROUBLEYN | JAN FABRE, CHARLEROI DANSE, KUNCENTCENTRUM BUDA & KVS
MET DE STEUN VAN KUNCENTCENTRUM NONA, DE VLAAMSE GEMEENSCHAP, DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE & DE BELGISCHE TAX SHELTER-MAATREGEL VAN DE BELGISCHE OVERHEID

Galerij


Koop tickets »
Logo

We respecteren uw privacy

We gebruiken technologieën, zoals cookies, om uw surfervaring makkelijker te maken, om socialemediafuncties aan te bieden en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde socialemedia- en analysepartners. Lees meer.