Menu
Muziek
theater
klassiek

Ensor Strijkkwartet & Jan Decleir

Les Vendredis

groepsfotodefinitief-web.jpg

Datum:
woensdag 30 mei 2018
Zaal:
CC De Factorij Theater Maupertuis
Start-uur:
20u00
Duur:
90 minuten
Taalniveau:
 
Koop tickets »

Wegens een dubbele boeking is de voorstelling Les Vendredis verplaatst naar woensdag 30 mei i.p.v zaterdag 26 mei!

Rusland, omstreeks 1850. Elke vrijdag avond, even na acht uur, betraden muzikanten en geïnteresseerden de salons van een gigantisch herenhuis in een chique wijk van St. Petersburg. De gastheer is een steenrijke houthandelaar (amateur violist)met een grote passie voor muziek: Mitrofan Belaïev. Wekelijks inviteerde hij een bont gezelschap muziekliefhebbers om te componeren en te musiceren.

Elegante mannen en vrouwen vleiden zich in de sofa’s, Perzische kussens en love seats die overal in zijn paleisje verspreid stonden. Ze gaven zich over aan heerlijk eten, zoete woorden en roddels. Om half negen besteeg het Belaiev-kwartet het podium in de berookte muzieksalon: kleine concertzaal. Eerst speelde zij een kwartet van Haydn, Schubert, nadien een compositie die diezelfde avond werd gecomponeerd. Tijdens deze legendarische geworden vrijdagen zijn pareltjes gecomponeerd door grootheden als Rimsky-Korsakov, Glazounov, leraars aan het conservatorium van St Petersburg, en hun leerlingen Soklov, Liadow.

Het Ensor kwartet brengt deze avonden terug tot leven, samen met Jan Decleir, die instaat voor de roddels en de mooie woorden. Ze vinden elkaar in de liefde voor deze muziek en de periode waarin ze ontstaan is. In Rusland broeit van alles: sociaal, politiek en cultureel. Dat leverde ontroerende en bijzonder grappige kunstwerken op. Jan Decleir maakt een keuze uit teksten die deze sfeer ademen. Hij maakt er met de gerenommeerde muzikanten van het Ensor strijkkwartet een nieuw verhaal van.

sinfoniaheist.be

Credits

VIOOL ERIC ROBBERECHT & FRANCIS REUSENS
ALTVIOOL FRANS VOS
CELLO STEVEN CAEYERS
VERTELLER JAN DECLEIR

Galerij


Koop tickets »

Gerelateerde Voorstellingen

vr 1 feb 19 - 20u00
Album release
Muziek
folk
Canada
Koop tickets »
do 14 feb 19 - 20u00
Jef Neve & Natalia
Muziek
jazz
rhythm-and-blues
Uitverkocht »
wo 20 feb 19 - 20u00
Misia
Muziek
klassiek
zang
radio
Koop tickets »