Menu
Theater
Talkshow

Action Zoo Humain

Amnes(t)ie

amnestie-kurtvanderelst.jpg

Datum:
donderdag 16 mei 2019
Zaal:
CC De Factorij Theater Maupertuis
Start-uur:
20u00
Duur:
80 minuten zonder pauze
Taalniveau:
 
Geannuleerd

Helaas is deze voorstelling geannuleerd. Graag verwijzen we u door naar de voorstelling op vrijdag 3 mei in CC De Meent in Alsemberg. Klik hier voor info en tickets.

Wat doen we met mensen die extreme keuzes maken en zichzelf zo buiten de samenleving plaatsen? Hoe gaan we om met mensen die als een gevaar voor de maatschappij worden beschouwd? Wat als zulke mensen spijt krijgen van hun daden en hun plek in de samenleving weer willen opnemen? Geven we hen een tweede kans of duwen we hen in een vergeetput? Welke lessen kunnen we trekken uit het SS-verleden, met het oog op het IS-heden?

Na jaren de podiumplanken te hebben versleten, waagt theatergezelschap Action Zoo Humain zich nu in het televisielandschap. Vergeet de prietpraat, het conflict, de geveinsde interesse. Het nooit eerder geziene talkshowformat ‘Samen door één deur’ – met als host de briljante Bert Gabriëls – lapt de tien geboden van het beschaafde praatprogramma aan zijn laars. De gasten van de avond: de dochter van een oostfronter en de moeder van een Syriëstrijder.

Amnes(t)ie duikt zowel in ons collectief verleden als in de huidige sociopolitieke realiteit. Wat kunnen we vandaag leren uit de jaren na de Tweede Wereldoorlog, een periode in de geschiedenis waarin de ‘heropvoeding’ en ‘genezing’ van collaborateurs een hot topic was? De voorstelling roept talloze actuele vragen op. Kan de herintegratie van collaborateurs na WOII ons vandaag een leidraad bieden voor de terugkeer van geradicaliseerde IS-strijders? Welke plaats kennen we toe aan daders wanneer we zo gepast en sereen mogelijk proberen om te gaan met de getroffenen? Moeten we vergeten en vergeven? Wat zijn de implicaties voor de families van oostfronters en IS-strijders en wat gebeurt er wanneer beide partijen oog in oog komen te staan? ‘Samen door één deur’ pleit voor een radicale verzoening.

Amnes(t)ie is het derde luik van De Waarheidstrilogie(*) (De Waarheidscommissie (2013) en Join the Revolution (2015)), waarin Action Zoo Humain meer vragen dan antwoorden oproept.

(*) De Waarheidscommissie, Join the Revolution en Amnes(t)ie kaderen in een breder project van Action Zoo Humain rond ‘waarheid’. Action Zoo Humain grijpt een aantal conflicten, vanuit binnen- en buitenland, aan om na te denken over wat ‘waarheid’ is en wat ‘waarheid’ vandaag (nog) betekent. Welke ‘waarheden’ bestaan er vandaag nog? Wie vertelt die ‘waarheid’? Welke rationele of emotionele argumenten worden naar voren geschoven om tot die ‘waarheid’ te komen? En welke realiteit construeert een bepaald ‘waarheids’discours?

www.actionzoohumain.be

 

 

PERS

  • "Een sterke voorstelling die veel snaartjes raakt. En die ook prachtig de draak steekt met televisie." - Annelies Rutten, Het Nieuwsblad
  • "Wie is hier eigenlijk de extremist?" - Theaterkrant ★★★
  • "IS en SS: één letter verschil." - De Standaard

  • Chokri Ben Chikha: "Geheugenverlies is het ergste virus van Europa." - De Morgen

  • "Op die manier wordt ‘Amnes(t)ie’ een hele slimme, gelaagde voorstelling. Naast dat heldere pleidooi voor historisch bewustzijn en genuanceerde meningsvorming over gevoelige onderwerpen als collaboratie en Syriëstrijders, is het tegelijkertijd ook een vlammende kritiek op de sensatiebeluste mediapraktijk die niet reflecteert of verzoent maar juist uitbuit en polariseert." - Theatercriticus Evelyne Coussens vertelt op Klara over de voorstelling Amnes(t)ie

 

Credits

PRODUCTIE ACTION ZOO HUMAIN 
CONCEPT CHOKRI BEN CHIKHA 
REGIE CHOKRI BEN CHIKHA, TOM DUPONT 
DRAMATURGIE ZOUZOU BEN CHIKHA 
SPEL BERT GABRIËLS, DAHLIA PESSEMIERS-BENAMAR, INGRID DE VOS, CHOKRI BEN CHIKHA, SARAH DESMET 
TEKST ERIK-WARD GEERLINGS, ERWIN JANS 
REGIEASSISTENTIE KRISTIEN VAN DRIESSCHE 
VIDEOGRAFIE SIDI DIARRA
VIDEOREGIE KOEN DE SAEGER
TECHNIEK NIELS IEVEN, LUCAS VAN DE VOORDE, MAARTEN SNOECK 
KOOR MAIS QUELLE CHANSON O.L.V. KAPINGA GYSEL 
KOSTUUMS MARIJ DE BRABANDERE 
MET DANK AAN PROF. DR. BRUNO DE WEVER & DR. KOEN AERTS (UGENT), STEF AMPE, KAROLIEN DE SCHEPPER, KATHY DOUCHAR, FATIMA EZZARHOUNI, WILLEM VAN CAUWENBERGHE 
PARTNERS KASK/SCHOOL OF ARTS/HOGENT, THEATER ROTTERDAM 
IN SAMENWERKING MET NTGENT, LES BALLETS C DE LA B, DE CENTRALE 
MET DE STEUN VAN DE VLAAMSE OVERHEID, PROVINCIE OOST-VLAANDEREN, STAD GENT

 

Galerij


Geannuleerd

Gerelateerde Voorstellingen

vr 22 nov 19 - 20u00
Reverence
Theater
Seniorenweek
solovoorstelling
Koop tickets »
zo 24 nov 19 - 15u00
Swing
Theater
dans
Seniorenweek
Koop tickets »
vr 13 dec 19 - 20u00
True Copy
Theater
videokunst
Koop tickets »