Menu
marx-c-koen-broos.jpg

Datum:
donderdag 20 december 2018
Locatie:
Theaterzaal Maupertuis
Startuur:
20u00
Duur:
90 minuten zonder pauze
 
Laatste tickets »

19u00 INLEIDING

Auteur Stefaan Van Brabandt geeft een inleiding bij de deze voorstelling. Schrijf je in via de knop "Laatste tickets". Na de voorstelling verkoopt hij zijn boek Het voordeel van de twijfel in de foyer.

- - -

“Filosofen hebben de wereld slechts verschillend geïnterpreteerd; het komt er nu op aan haar ook te veranderen!”

Na de alom bejubelde theatermonoloog Socrates (gespeeld door Bruno Vanden Broecke) maakte theatermaker en filosoof Stefaan Van Brabandt (bekend van De Koe en Het Voordeel van de Twijfel op Canvas) de langverwachte opvolger in zijn reeks van filosofen-monologen: Marx, gespeeld door niemand minder dan Johan Heldenbergh (The Broken Circle Breakdown, Massis, De Helaasheid der dingen, Le Tout Nouveau Testament, The Zookeeper’s Wife). Eén van onze grootste acteurs kruipt in de huid van één van de grootste filosofen. Een geweldige en unieke combinatie.

Geen filosoof heeft een grotere stempel op de wereldgeschiedenis gedrukt dan de 19e-eeuwse filosoof Karl Marx, die geldt als de belangrijkste denker van het socialisme en communisme. En geen filosoof heeft zoveel verdeeldheid gezaaid: afhankelijk van hoe zijn woorden werden geïnterpreteerd, is hij vervloekt en aanbeden, uitgespuwd en op handen gedragen. Hij werd beschouwd als een afgod en een bevrijder, maar zijn goede intenties hebben ook de weg naar de hel geplaveid: miljoenen mensen werden gedood in naam van de ‘marxistische bevrijding’.

In de theatermonoloog Marxkijkt één van de invloedrijkste denkers uit de geschiedenis terug op zijn bewogen leven en denken. Waarin heeft Marx zich vergist? En waarin heeft hij gelijk gekregen? In welk opzicht is zijn filosofie vandaag nog steeds relevant en bevrijdend? In tijden van onzekerheid en groeiende ongelijkheid is de theatermonoloog Marx een confronterend, kritisch en gloedvol pleidooi voor vrijheid en menselijke waardigheid.

2018 is tevens het 200ste geboortejaar van Marx (1818).

Stefaan Van Brabandt (Gent, 1979) is filosoof, schrijver, theater- en tv-maker. Na zijn muziek- en drama-opleiding aan Studio Herman Teirlinck studeerde hij Filosofie aan de Universiteit Antwerpen, waar hij magna cum laude zijn diploma in de Wijsbegeerte behaalde. Als theaterschrijver en acteur behoorde hij jarenlang tot de vaste kern van Compagnie De Koe. In 2014 maakte hij voor Canvas de filosofie-reeks Het Voordeel van de Twijfel en schreef tevens het gelijknamige boek als verdiepende aanvulling op de tv-reeks. 

Johan Heldenbergh (1967) studeerde in 1993 af aan Studio Herman Teirlinck en speelde sindsdien in vele tv-series (Ons Geluk, Jes, De Ronde) en (internationaal erkende) films (Oscargenomineerde The Broken Circle Breakdown, De helaasheid der dingen, Le tout nouveau testament en afgelopen jaar in de Hollywood-productie The Zookeeper’s Wife). In het theater werkte Johan in het verleden nauw samen met Arne Sierens en Compagnie Cecilia, maar speelde en/of regisseerde ook voorstellingen van/met Zuidpool, Raven Ruell en Studio Orka. Onvergetelijk was zijn prestatie als maker en acteur in The Broken Circle Breakdown en de monoloog Massis.

www.stefaanvanbrabandt.com
 

pers

  • “Johan Heldenbergh en Stefaan Van Brabandt wekken Karl Marx tot leven in een spetterende politieke monoloog. … Zoals in Socrates navigeert Van Brabandt ook hier met de moderne bril tussen biografie, synthese en betoog. De veelkleurige tekst is een ongeziene speeltuin voor Johan Heldenbergh. … Deze Marx is geen marxist maar een humanist, geen papier maar vlees en bloed. Het maakt de spiegel die hij ons voorhoudt confronterend, en zijn leuze om in te kaderen: ‘Woede tegen onrecht is de hoogste vorm van liefde.’"  - De Standaard ★★★★
  • "De staande ovatie waarmee het publiek tekst en speler eren, maakt duidelijk dat Marx meer dan enkel soixante-huitards beroert. Van Brabandt bewijst nog maar eens dat een straffe tekstpartituur het mooiste vertrekpunt is voor een getalenteerd acteur om mee aan de slag te gaan. Heldenbergh maakt het in alle opzichten waar.” - De Morgen ★★★★
  • Filosoof Stefaan Van Brabandt herdenkt 200 jaar Karl Marx in monoloog: 'Marx was geen marxist' - Focus Knack

Credits

TEKST & REGIE STEFAAN VAN BRABANDT
SPEL JOHAN HELDENBERGH
DRAMATURGIE WANNES GYSELINCK

PRODUCTIE DE VERWONDERING EN HET ZUIDELIJK TONEEL
COPRODUCTIE ARENBERGSCHOUWBURG ANTWERPEN

MET DE STEUN VAN HET VLAAMS FONDS DER LETTEREN

Galerij


Laatste tickets »
Logo

We respecteren uw privacy

We gebruiken technologieën, zoals cookies, om uw surfervaring makkelijker te maken, om socialemediafuncties aan te bieden en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde socialemedia- en analysepartners. Lees meer.