Menu
Expo
vernissage

 

Emile, de schoonheid van imperfectie

emile-foto-2-2.jpg

Datum:
dinsdag 20 maart 2018
Zaal:
CC De Factorij Expo
Start-uur:
19u00
 

De vernissage vindt plaats in de week van Wereld Downsyndroomdag (21/03) en is vrij toegankelijk. Ontdek het volledige programma.

Fotografe Emilie Bonjé geeft een extra woordje uitleg tijdens de vernissage. Voor het publiek voorzien we een hapje en een drankje.

Na de vernissage nodigen we je graag uit voor de documentaire Tytgat Chocolat - The Making Of (20u00). Deze documentaire is ook vrij toegankelijk voor alle aanwezigen.

***

Eenenvijftig kinderen. Elk uniek en tegelijk hebben ze één gemeenschappelijke deler: ze werden geboren met het Syndroom van Down. Belgisch fotografe Emilie Bonjé legde hen vast op de gevoelige plaat. Het resulteerde in ‘EMILE – de schoonheid van imperfectie’: een reeks indringende portretten die uitnodigen om de schoonheid in de schijnbare imperfectie te zien. Voorbij de glimlach, voorbij het syndroom.

In 2013 werd Belgisch fotografe Emilie Bonjé tante van Emile, het zoontje van haar zus. Vlak na zijn geboorte werd Emile gediagnosticeerd met het Syndroom van Down. Als mens, als mama en als zus was Emilie verscheurd door de impact van het nieuws op de familie. Als fotografe raakte ze gefascineerd door de eigenzinnige schoonheid van kinderen met down. Die fascinatie mondde uit in een omvangrijk artistiek project: het voorbije jaar namen 51 kinderen met down plaats voor Bonjés lens. Ze portretteerde hen in al hun schoonheid, puurheid en eigenheid. Ze keek voorbij de glimlach en voorbij het syndroom. Ze richtte haar lens op de authentieke blik. Bonjé nodigt uit om de perfectie in schijnbare imperfectie te zien, en de kracht in een zogenaamd gebrek. De beelden beklijven, stemmen tot reflectie en raken je in je kern.

 “‘Kijk naar ons', zeggen de kinderen op deze beelden. 'We bestaan. We hebben een gezicht.' Ik vond de foto’s meteen pakkend. Ze zijn niet alleen esthetisch en technisch zeer sterk, ze komen ook gevoelsmatig binnen. Emilie nodigt ons uit om de kinderen te zien zoals zij hen ziet en om met een even liefdevolle blik naar hen te kijken. Als fotografe is ze als het ware in de arena gaan staan voor haar neefje en voor andere kinderen met down. Bij uitbreiding heeft ze dat ook gedaan voor andere mensen met een beperking en voor al wie afwijkt van de heersende schoonheidsnorm. Dat is een verhaal dat ik alleen maar kan steunen.” 
Lieve Blancquaert – meter van het project

De tentoonstelling loopt nog t.e.m. 17 juni 2018.

Galerij


Gerelateerde Voorstellingen

vr 23 mrt 18 - 20u00
De Wereld
Theater
kinderen
jongeren
Koop tickets »
di 20 mrt 18 - 20u00
Tytgat Chocolate: de making of
Film
documentaire
Reserveer Plaatsen »