Menu
vde7700.jpg

Datum:
zaterdag 10 maart 2018
Zaal:
CC De Factorij Theater Maupertuis
Start-uur:
20u00
Duur:
75 minuten zonder pauze
Taalniveau:
 
Koop tickets »

Is een mens in staat zijn leven te geven? Voor zijn land, voor zijn lief, voor zijn overtuiging? Kunnen helden echt bestaan, of zijn ze een onmisbaar element van het stichtend verhaal? En als ze hebben bestaan, was datgene waarvoor ze hun leven gavensterven waard? En als ze nog bestaan, waar geven ze dan nu hun leven voor? En weten helden zélf dat ze helden zijn?

Voor De Helden schrijft Josse De Pauw een monoloog waarin hij vraagtekens plaats bij het heldendom en de betekenis daarvan vandaag. Historica Sophie De Schaepdrijver staat hem bij in zijn zoektocht naar een hedendaagse definitie. Dominique Pauwels vertrekt voor zijn compositie vanuit stemmen en concrete geluiden. Hoe zou het hoofd van degene die hier aan het woord is, klinken? Niet alles ligt vast in een partituur, de tekst is in direct contact met geluid en muziek. Met technicus Brecht Beuselinck live op de scène, wil Josse De Pauw elke avond weer bouwen aan de meerstemmigheid van het heldendom.

Een man, een foto van zijn kind, een vlag van zijn land, een stukgelezen boek van een groot denker die hem inspireerde, de toespraak van een groot leider, de honderdvijfenzeventig geboden van een oude god… Versleten stutten van een mensenleven. Alles heeft een eigen verhaal, alles heeft een eigen stem, een eigenheid. Zo klinkt het hoofd van die man. De man zélf: hij spreekt zijn twijfel uit.

www.lod.be

 

 

Pers

“De Helden is een complex werkstuk dat tal van registers bespeelt en zowel artistiek- esthetisch als vanwege de technische vakkundigheid imponeert.” – Jan De Smet, De Morgen (19/02/2017)

 

Credits

REGIE, TEKST, SPEL JOSSE DE PAUW
COMPOSITIE, INSTALLATIE DOMINIQUE PAUWELS
RESEARCH SOPHIE DE SCHAEPDRIJVER
LIVE REMIX BRECHT BEUSELINCK
LICHT, DECOR ERIC SOYER
KOSTUUMS GRETA GOIRIS
MUZIEK(OPNAME) SPECTRA PIETER JANSEN (VIOOL), LIESBET JANSEN (VIOOL), BRAM BOSSIER (ALTVIOOL), VINCENT HEPP (ALTVIOOL), PETER DEVOS (CELLO)
PRODUCTIE LOD MUZIEKTHEATER EN KVS


Koop tickets »

Gerelateerde Voorstellingen

vr 22 nov 19 - 20u00
Reverence
Theater
Seniorenweek
solovoorstelling
Koop tickets »
zo 24 nov 19 - 15u00
Swing
Theater
dans
Seniorenweek
Koop tickets »
vr 13 dec 19 - 20u00
True Copy
Theater
videokunst
Koop tickets »