Menu
jan 8, 2019

Succesvoorstelling JR naar Brussel

Succesvoorstelling JR naar Brussel

JR, de succesvoorstelling van FC BERGMAN en Toneelhuis, in coproductie met Olympique Dramatique, NTGent en KVS zakt in maart 2020 naar Brussel af. Na talloze alom geprezen opvoeringen bundelt KVS de krachten met Kaaitheater, CC Westrand, CC Strombeek en CC De Factorij om deze succesvoorstelling naar Paleis 12 in Brussel te halen.

De voorstelling van FC Bergman is in alle opzichten een grootse productie met 15 acteurs waaronder o.a. Marie Vinck, Gene Bervoets, Frank Focketeyn, Stijn Van Opstal, Anne-Laure Vandeputte en KVS’ers Michael De Cock, Junior Mthombeni, Rashif El Kaoui, gooi daar bovenop 21 figuranten (waaronder 7 kinderen), 2 cameramannen, 11 technici, 27 crewleden voor productie, decor, kostuums, catering etc... De hoofdrol is voor het decor weggelegd: JR speelt in een torengebouw van 14 meter hoog met daarin maar liefst 25 verschillende locaties, 8 beamers, 700 props, een halve kilometer trussen, twee kuub water per voorstelling, 300 vierkante meter muur, vijf vierkante kilometer zwarte theaterdoeken en één limousine.

JR  is een meedogenloze, soms hilarische, kritiek op het alles verterende kapitalisme. Plots duikt in het New Yorkse beurswezen een nieuwe speler op. De nieuwkomer is gehaaid, meedogenloos en … elf jaar oud. JR Vansandt raast als een orkaan door Wall Street en richt een ravage aan op de aandelenmarkt, in het Amerikaanse en mondiale politieke bestel, en onder toevallige passanten. 

“Theaterfreak, -liefhebber of -leek, iedereen is onder de indruk van JR en de manier waarop het verhaal in beeld wordt gebracht. Nadat de voorstelling al in het Antwerpse, in Gent en in Amsterdam – en binnenkort ook in Parijs - heeft gespeeld, kon Brussel niet uitblijven,” stellen KVS, Kaaitheater, CC Westrand, CC Strombeek en CC De Factorij. De cultuurhuizen uit Brussel en de Rand slaan de handen in elkaar om deze spectaculaire voorstelling van FC Bergman in Brussel te laten spelen. Samen staan zij in voor drie voorstellingen op rij met telkens 1200 toeschouwers in Paleis 12 (Brussels Expo). 

De voorstellingen vinden plaats op 18, 20 en 21 maart 2020 telkens om 19u00. En op 22 maart 2020 om 15u00.

"JR, FC Bergmans satire op de vernietigende aard van het kapitalisme, is een technisch meesterlijke en overrompelende totaalervaring." - De Standaard ★★★★

"De caleidoscopische aanpak van de voorstelling zorgt voor een unieke kijkervaring, die blijft boeien. (...) De live film, die iedereen kan volgen, is een pareltje op zich (...) Bovendien krijgen we dankzij de filmbeelden het sterke acteerwerk van kleppers zoals Jan Bijvoet, Frank Focketyn, Geert Van Rampelberg, Gene Bervoets, de heerlijk Gentse Anne-Laure Vandeputte en het jonge talent Kes Bakker up close te zien." - Knack Focus ★★★★★

Gallerij