Menu
dec 3, 2019

PianoDays2020

PianoDays2020

In het voorjaar van 2020 organiseren 11 gemeenten uit de Brusselse noordrand voor het eerst het pianofestival PianoDays2020. Piano Day valt op 28 maart en werd in het leven geroepen door de Duitse muzikant en componist Nils Frahm. Het is ondertussen uitgegroeid tot een internationaal project. Omdat 1 dag nogal kort is, biedt PianoDays2020 van 1 t.e.m. 29 maart pianomuziek in de hele regio. Geniet je van klassiek, jazz of pop? Verkies je een vleugje poëzie of literatuur erbij? PianoDays2020 voorziet alvast voor elk wat wils. Op 1 maart geven we het startschot met intieme pianoconcerten, op bijzondere plekken in de verschillende deelnemende gemeenten.

88 toetsen

Op 28 maart is het Piano Day. Dit is de 88ste dag van het jaar, zoals ook een piano 88 toetsen telt. Piano Day werd in het leven geroepen door de Duitse muzikant en componist Nils Frahm. Het is ondertussen uitgegroeid tot een internationaal project.

11 gemeenten

11 gemeenten uit de Brusselse Noordrand sluiten aan bij Piano Day en plaatsen 1 maand lang de piano centraal tijdens PianoDays2020. Zo kan je de hele maand maart in alle hoeken van onze regio pianoklanken horen.

1 fietsroute

Op 1 maart geven we het startschot van PianoDays2020 met intieme pianoconcerten op bijzondere plekken in Vilvoorde - Kampenhout - Steenokkerzeel - Meise - Wemmel - Kapelle-op-den-Bos - Opwijk - Grimbergen. Kies 2 concerten uit en fiets van het ene naar het andere concert. Wij stippelden de fietsroutes tussen de verschillende concertlocaties al voor jou uit. Bekijk hier  welke concerten er zijn en welke route je kan volgen.

29 dagen

Omdat 1 dag nogal kort is, biedt PianoDays2020 van 1 t.e.m. 29 maart pianomuziek in de hele regio. Geniet je van klassiek, jazz of pop? Verkies je een vleugje poëzie of literatuur erbij? PianoDays2020 voorziet alvast voor elk wat wils.

200 leerlingen

De piano begeleidt 200 leerlingen uit vier lagere scholen uit de regio. Samen met Koor en Stem vormen ze twee kinderkoren. In het Deeltijds Kunstonderwijs gaan leerlingen aan de slag met pianostukjes van Belgische componisten, onder begeleiding van MATRIX.

28 maart

Op 28 maart, de officiële Piano Day, zijn we aanwezig op de luchthaven van Zaventem, een markante plek in onze regio. Reizigers in Brussels Airport kunnen genieten van een pianomarathon. Deze zal gespeeld worden door professionele en amateurpianisten. De kinderkoren zullen de passanten in de luchthaven verrassen.

VOORSTELLINGEN

ACTIVITEITEN IN GROOT-Zaventem
 

 • WO 7 MRT '20 - 19U30: #JIGSAW
  Daniël Capelletti, componist en pianoleraar aan de Kunstacademie Zaventem, schreef het afgelopen jaar 100 werkjes voor jonge en minder jonge pianisten. Hij bundelde deze onder de titel #JIGSAW. Op 7 maart wordt een selectie hieruit voor de allereerste keer voorgesteld aan het grote publiek door de leerlingen piano van de academie. De klassen theater zorgen voor enkele frisse intermezzi. De toegang is gratis, maar reserveren is wel verplicht via mail naar piano@academiezaventem.be
  Locatie: Zaventem (Bibliotheek De Factorij)
 • MA 16 & DI 17 MRT '20 - van 10U00 tot 12U00: Piano-Gocart
  Op maandag 16 en dinsdag 17 maart komt de Piano-Gocart naar de wekelijkse markt in Zaventem en Sterrebeek. Deze gocart is uitgerust met een buffetpiano en zal bestuurd worden door leden van de fietsclubs. Op de piano spelen leerlingen en leerkrachten van de Kunstacademie Zaventem. Maar ook inwoners kunnen een deuntje komen spelen. Iedereen is welkom, gewoon graag muziek maken is voldoende. Kom zeker een kijkje nemen of beter nog: meespelen!
  Locatie: Zaventem (Kerkplein) & Sterrebeek (Kerkdries)
 • ZO 22 MRT '20 - 11U00: Aperitiefconcert Joseph Jongen
  De meest gevorderde leerlingen piano van de Kunstacademie Zaventem spelen een concert gewijd aan deze interessante Belgische componist. Ze spelen zowel solo als in kamermuziekbezettingen. De toegang is gratis, reserveren is niet verplicht. Meer info: piano@academiezaventem.be
  Locatie: Nossegem (Sint-Lambertuskerk)
 • ZO 29 MRT (15U00): Familievoorstelling ‘Thelonious’ door Zonzo Compagnie
  Een drummer, een pianist en een bassist van De Beren Gieren nemen je mee naar het New York van de eerste helft van de 20e eeuw. De kleine Thelonious Monk kijkt over de schouder van z’n grote zus mee naar het pianoklavier en geraakt helemaal in de ban van het instrument. Met livemuziek, kleurige video's, fratsen van de muzikanten is 'Thelonious' een hilarische familievoorstelling over deze jazzlegende. Toegankelijk voor kinderen vanaf 6 jaar en hun (groot)ouders.
  € 12 | € 10 (-12J) | Tickets en meer info
  Locatie: Zaventem (CC De Factoriij)
 • Je vindt dit overzicht ook in de flyer bij downloads hieronder

PRAKTISCH

Om tickets te bestellen voor de concerten en voor meer informatie over PianoDays2020 kan je terecht op de websites van de deelnemende cultuur- en gemeenschapscentra.

DEELNEMENDE PARTNERS

REGIO NOORDRAND, CULTUUR- EN GEMEENSCHAPSCENTRA (MACHELEN, ZAVENTEM, VILVOORDE, STROMBEEK, MEISE, OPWIJK, KAPELLE-OP-DEN-BOS, STEENOKKERZEEL), BIBLIOTHEKEN (STEENOKKERZEEL, ZAVENTEM, MERCHTEM, KAPELLE-OP-DEN-BOS, VILVOORDE, GRIMBERGEN, WEMMEL, KAMPENHOUT), CULTUUR- EN VRIJETIJDSCOÖRDINATOREN, DEELTIJDS KUNSTONDERWIJS (ZAVENTEM, VILVOORDE, GRIMBERGEN, WEMMEL).
IN SAMENWERKING MET KOOR & STEM, MATRIX
MET DE STEUN VAN DE VLAAMSE OVERHEID

Galerij