Menu
nov 11, 2021

Interview Tim Oelbrandt en Elke van K.M. Broedermin Sterrebeek

Interview Tim Oelbrandt en Elke van K.M. Broedermin Sterrebeek

Illusionist Tim Oelbrandt over zijn magische voorstelling 'Brain Freeze'

De nieuwe voorstelling van Tim Oelbrandt is een spectaculaire mengeling van illusie, hypnose, theater, videoprojectie en live muziek. Geen klassieke goochelshow dus maar ‘magisch theater’. Komt dat zien. Komt dat zien!

Dag Tim, in je voorstelling zitten er heel wat referenties naar ‘het eeuwige leven’. Hoe kom je daar bij?

Door het cryonisme of de wetenschap waarbij een mens wordt ingevroren met het doel om hem later weer ‘wakker’ te maken. Men hoopt dat men op deze manier mensen onsterfelijk kan maken. Mijn voorstelling gaat dan ook over een man die onsterfelijk wil zijn. Na zijn dood wil hij zich laten invriezen om later, als de wetenschap daar klaar voor is, tot leven gewekt te worden. Door zichzelf onder te dompelen in een bak met ijswater kan hij al wennen aan dit experiment. Dit is het personage dat ik neerzet. Persoonlijk heb ik geen wens om onsterfelijk te zijn. Maar het boeit me wel om te begrijpen waar mensen tot in staat zijn vanuit hun geloof.

Waarom wil je het zo graag over die onsterfelijkheid hebben?

Veel mensen, zeker mensen die niet gelovig zijn, zijn bang voor de dood. Ze willen blijven leven en liefst zo lang mogelijk. Stel dat wij 300 jaar zouden leven, hoe zouden we ons leven dan inrichten? Wat doen we met die tijd? Maak je dan om de 50 jaar nieuwe vrienden? Ben je dan eindeloos op pensioen en is er altijd vrije tijd? Hoe blijf je er goed uitzien? Onsterfelijkheid klinkt zwaar, maar de voorstelling is zeker niet donker. Illusionisme en hypnose vermengd met live muziek brengen een andere schoonheid op scène die het publiek blijft vasthouden tot lang na het applaus.

Lili Grace verzorgt het muzikale programma. Kregen zij carte blanche voor het project?

Bij toeval kwam ik de zussen Nelle en Dienne Bogaerts enkele keren tegen bij het jeugdtheater van Laika en FroeFroe. Ik vind hun muziek echt buitengewoon mooi en origineel met hun zang, cello en elektronica. Toen we praatten om eventueel iets samen te maken, hadden de dames meteen toffe ideeën. Zij componeerden spontaan de ietwat donkere muziek. Toen ik die plaat hoorde, besefte ik meteen dat zij mee op scène zouden staan en dat de muziek samensmelt met mijn act als een magische soundtrack.

Kom je graag kijken naar deze magische theatershow? Tickets koop je hier.

Welke voorstellingen uit ons programma zou jij tippen aan het publiek?

"Zonder aarzelen ga ik voor deze drie producties!"

  • VR 12 NOV '21: Come on Feet - Granvat
    Op live gebrachte opzwepende clubmuziek werken straffe dansers zich in het zweet met footwork en breakdancemoves. In heuse 'battles' of synchroon in groep brengen vijf 'streetdancers' de straat naar het podium.
  • ZO 16 JAN '22: Wit +2J - Sprookjes enzo | Pietro Chiarenza
    Wit is een interactieve theater- en circusvoorstelling met lichtspel, livemuziek, acrobatie, poppentheater en talloze magische voorwerpen voor kinderen vanaf twee jaar en volwassenen van iedere leeftijd. 
  • ZA 5 FEB '22: Bad Woman - Julie Cafmeyer
    Cafmeyers stijl laat zich omschrijven als atypische stand-up comedy, waarbij ze ongemakkelijke situaties niet uit de weg gaat. Wrang, rauw en poëtisch. 

 

Muzikante Elke Verbeek licht een tipje van de tragikomedie 'Stille Nacht' op

Elke is muzikante, speelt dwarsfluit en zelfs piccolo én maakt deel uit van het bestuur van de harmonie van Sterrebeek. De ideale dame om ons meer te vertellen over ‘Stille Nacht’, een tragikomedie van theatergezelschap Max Last uit Leuven. De harmonie speelt namelijk … zichzelf: een harmonie.

Hoe is deze samenwerking en het theaterstuk ontstaan?

Wel het tragikomische theaterstuk Stille Nacht speelt zich af tijdens de repetities van het kerstoptreden. Voor deze voorstelling zoeken de mensen van Max Last een lokale fanfare of harmonie om mee samen te werken. Het cultuurcentrum stelde de vraag of wij de rol van de harmonie wilden opnemen in dit stuk.

Wij vonden dit een tof idee want na 1,5 jaar zonder het maken van muziek en spelen van concerten kwam dit als een ideale kans om terug samen op te treden. Een spannende uitdaging, want we hebben zoiets nog nooit gedaan. De details van het verhaal zijn ons ook nog niet bekend omdat deze voorstelling een gloednieuwe productie is. Wij gaan vooraf wel op bezoek bij Max Last in Leuven om eens te kijken en te zien hoe het eraan toe gaat.

Zijn jullie al gestart met repeteren?

Zeker! We kregen eind september de partituren van de componist, Jelle Vansieleghem. Het zijn tien partituren wat best veel is. We zijn dan ook meteen gestart met repeteren en al onze bijeenkomsten staan in het teken van Stille Nacht. Je moet weten dat wij een harmonie zijn van amateurmuzikanten. Dit is dan ook een uitdaging voor ons, want wij zijn het gewoon om bekende nummers te spelen zoals ambiancenummers van Joe Cocker. Deze muziek is voor iedereen nieuw en toch had iedereen meteen zin om eraan te beginnen.

Nu maak je ons wel benieuwd naar de samenstelling van jullie harmonie.

Het is een bijzondere groep. Onze jongste muzikant is 11 jaar en onze oudste is er 81 en speelt op de grote trom. Samen zijn we met een dertigtal mensen waaronder zelfs enkele mensen uit dezelfde families. Zelf speel ik ook al 15 jaar mee en zorg ik ervoor dat iedereen de juiste partituren in handen krijgt. De harmonie bestaat uit een bonte bende instrumenten met dwarsfluiten, hobo, klarinetten, basklarinet, althoorns, altsaxen, tenorsaxen, euphonium bariton, bariton sax, trombones, trompetten, bugels, elektrische gitaar en slagwerk.

Ten slotte, Elke, houden jullie van een fijn feestje?

Natuurlijk! Vroeger speelden we op de kerststoet en gingen we langs bij alle handelaars. Daarna gingen we samen pistolets eten. Met de avondmarkt in Sterrebeek marcheren wij rond en stoppen wij bij elk café. We maken altijd veel plezier samen.

Wil je nog iets vertellen Elke?

Kom zeker kijken naar Stille Nacht in zaal Ons Huis (Sterrebeek)! Wij kijken er zelf enorm naar uit om te spelen en zorgen ervoor dat iedereen het naar zijn zin zal hebben met een drankje erbij.

Kom je graag kijken naar deze tragikomedie? Tickets koop je hier.


Logo

We respecteren uw privacy

We gebruiken technologie├źn, zoals cookies, om uw surfervaring makkelijker te maken, om socialemediafuncties aan te bieden en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde socialemedia- en analysepartners. Lees meer.