Op 15 oktober speelt Wezen van fABULEUS en Axion Zoo Humain in CC De Factorij. We spraken met Maxime Waladi, maker en speler van de voorstelling. In dit artikel ontdek je dat Maxime een lokale bekende is in Zaventem en omstreken en waarom je de voorstelling absoluut gezien moet hebben.
Maxime, hoe ben je op het idee gekomen om een voorstelling over een Wezen te maken?
Ik ben in 2019 aan deze voorstelling begonnen met de vraag hoe we omgaan met elkaar. We leven in een maatschappij waarin we willen dat iedereen een plekje krijgt. In een dorp, in een stad, op school of in de klas. En dat is niet altijd even gemakkelijk. We gingen op zoek naar een verhaal daarover. Ik wou een voorstelling maken waar iedereen zich in herkent. En daarmee bedoel ik echt iedereen. Van 8 tot 108. Mijn partners, Action Zoo Humain en fABULEUS, zijn daarin gespecialiseerd. Action Zoo Humain is expert in een diverse kijk brengen op de dingen en fABULEUS is gespecialiseerd in jongeren/kinderen een stem geven.
Waar gaat de voorstelling over?
Het is een familievoorstelling over hoe je je eigen stem kan vinden, ondanks alle obstakels die je op je weg kan tegenkomen. Nu ik het zeg, lijkt het een beetje op de kleine zeemeermin (lacht), maar het is iets compleet anders.
De voorstelling begint in een theater dat failliet is gegaan. De directeur van het theater spreekt het publiek toe over hoe ze kunnen helpen. Maar die directeur is niet de belangrijkste persoon. Op een gegeven moment duikt het wezen op en die toont dat er aan dat theater meer facetten hangen dan dat de directeur zich ooit had kunnen voorstellen. Dat is het begin van een verhaal met kleurrijke personages en het begin van een zoektocht naar je eigen plekje.
Jullie staan met twee op scène, jij en het Wezen. Hoe is het om samen te werken met een 8-jarige?
Dat is ongelooflijk! Voor de voorstelling heeft fABULEUS audities gehouden en al van in het begin van het proces hebben we samen gewerkt met drie meisjes die hun eigen rol hebben ontwikkeld. Het is heel mooi om te zien dat zij, net zoals ik, aan het zoeken zijn, op hun eigen manier, hoe ze hun rol nog meer eigen kunnen maken.
Het klinkt alsof ze al veel maturiteit hebben op die leeftijd.
Absoluut! (enthousiast) Zij weten heel goed wat ze daar staan te doen en wat ze staan te verdedigen. Soms zeg ik hen: “Bij de volgende voorstelling mag je zeker niet vergeten dat of dat te doen” en dan krijg ik de houding van: ‘Jaja, t zal wel lukken.’ In die zin is het ook niet zoveel anders dan met volwassen acteurs, buiten dat er veel meer plezier gemaakt wordt.
Plezier in het spelen, met kinderen werken... Het klinkt alsof je daar ervaring mee hebt. Wat is je band met Zaventem?
Ik ben van Kampenhout, als kleuter kwam ik al zwemmen in Zaventem. En toen ik twaalf was wou ik toneel spelen en zijn mijn ouders thuisgekomen met een flyer van Plankenkoorts, een nieuwe jongerentoneelvereniging in Zaventem en ik dacht: awel, ik ga dat doen! Dat was in 2000, geloof ik. Dat heeft mij heel veel goesting gegeven om daarin verder te gaan. Kort nadat ik afgestudeerd was, ben ik les beginnen geven op de Academies van Zaventem, Kampenhout, Kortenberg, …
Waarom zouden we moeten komen kijken?
Omdat het een groot feest is! En we hebben het publiek nodig omdat het een belangrijke rol speelt in de voorstelling. Het is een familievoorstelling waarin kinderen en volwassenen geactiveerd worden. Als je met de familie komt, dan zie je ook hoe je kinderen op iets reageren en hoe jij daar als ouder mee om kan gaan. Het is veel meer dan een voorstelling waarbij je kijkt naar twee mensen die aan het acteren zijn. We hebben ons geamuseerd om te zoeken naar hoe we de inhoud op een toffe manier verwerkt kregen in de voorstelling. Ik ga ook graag in interactie, in die zin heeft het publiek echt een rol.
Misschien inspireer jij op jouw beurt mensen om op het podium te staan! Bedankt voor het interview, Maxime.
Graag gedaan en tot op 15 oktober!