Menu
sep 6, 2021

Interview Lucas Van den Eynde en Quan Bui Ngoc

Interview Lucas Van den Eynde en Quan Bui Ngoc

Acteur Lucas Van den Eynde over Onheil in Black Creek van Muziektheater De Kolonie
 

Op zaterdag 20 november staat Lucas in Zaventem met de nieuwe voorstelling ‘Onheil in Black Creek’ van Muziektheater De Kolonie. Hij vertelt waarom het zo’n bijzondere voorstelling is voor hem.

Lucas: “Ik was zo blij met de vraag van componist en bezieler van MT De Kolonie, Bo Spaenc, om deze voorstelling te maken. Wij kennen elkaar al meer dan 30 jaar, van toen ik studeerde aan Herman Teirlinck en de manier waarop hij bezig is met muziek is ronduit fascinerend. Theater en muziek vormen voor mij een mooi huwelijk wanneer de artiesten dit op een straffe manier in evenwicht brengen.

Het is voor mij de eerste keer dat ik solo op het podium sta als acteur. Spannend! Maar ik ben heel goed omringd. Hugo Matthyssen ken ik al van in de jaren ’90 tijdens de opnames van Kulderzipken. Hoe hij met z’n eindeloze fantasie personages creëert is echt ongeëvenaard. Voor mij persoonlijk is bijvoorbeeld rocker Clement Peerens echt een memorabel figuur. Hugo schreef alle teksten voor muziektheaterwestern ‘Onheil in Black Creek’.

Het is een echt westernverhaal waarin ik de bezieler van een cowboydorp vertolk. Het leven in zo’n dorp intrigeert me. Ik ken heel wat westerners, mensen die ervan houden om in het weekend naar een nagemaakt cowboydorp te trekken om elkaar te ontmoeten in bijhorende outfits om er dan gevechten na te spelen. Mijn personage geeft de fakkel van het cowboydorp door aan een jongere opvolger en dit met pijn in het hart … .”

Benieuwd naar de verdere afloop van het verhaal?  Tickets koop je hier.

Lucas nam het programma van CC De Factorij onder de loep en geeft jou graag nog wat tips mee voor najaar ‘21.

 • DI 19 OKT ’21: Drunk – Thomas Vinterberg
  “Deze film is me heel erg bijgebleven. Een boeiend verhaal dat bijzonder ontroerend wordt vertolkt.”
 • DO 25 NOV ’21: The Music of Ennio Morricone  – Ensemble Le Muse
  “Fantastische muziek, de Western is niet veraf, dat uitgevoerd wordt door een straf orkest.”
 • ZA 4 DEC ’21: Geen Kersentuin – Companie Cecilia
  “Peter De Graef (Den elfde van den elfde en Zie mij graag) schreef de teksten en speelt ook zelf in deze theatervoorstelling. Hij is een begrip in het theaterlandschap. Elise Bundervoet (Buiten De Zone, Witse, Flikken) zie ik ook graag spelen.”
 • WO 22 DEC ’21: Raymond 70 – Raymond Van Het Groenewoud
  “Als muziekliefhebber kun je niet om Raymond heen, een van de grootste Belgische artiesten. Hij maakt briljante nummers.”

Lucas Van den Eynde is sinds hij afstudeerde aan Studio Herman Teirlinck al meer dan dertig jaar actief als acteur en zanger. Hij raakte als professionele afscheidsnemer Xavier De Baere. Daarna dook hij in verschillende Vlaamse series op, zoals Windkracht 10, Kulderzipken en Kongo. Hij speelde André Van Genechten in Van vlees en bloed, Bucky Laplasse in Het eiland, vertolkte verschillende personages in In de Gloria en was recenter nog te zien in onder andere Met man en macht, De Ronde, Salamander, Albert 2, De Ridder en Gent-West. Ook in het theater is Lucas erg actief. Hij creëerde samen met Nele Bauwens en Tine Embrechts Jukebox 2000, een voorstelling waarbij het publiek kon kiezen uit honderd Nederlandstalige liedjes.

 

Choregoraaf Quan Bui Ngoc over de explosieve dansvoorstelling Come on Feet van Granvat
 

Quan vertelt over de bijzondere samenwerking tussen de muzikanten van Granvat (Bert en Stijn Cools) en de house & afro dance muziek die daaruit tot stand is gekomen. Het resultaat kan je bewonderen op vrijdag 12 november.

“Bert en Stijn maken electronic dance music en hadden het idee om ‘footworkers’ of dansers die gespecialiseerd zijn in een specifiek type voetenwerk uit Chicago naar België te halen voor een éénmalige productie. Ze vroegen mij om de choreografie te verzorgen. Hoewel alles heel snel tot stand kwam, was de Singel meteen fan van de voorstelling en ze nodigden ons uit om ‘Come on feet’ in Antwerpen te spelen. Daarom zochten we de dansers deze keer wat dichterbij. Zo kwam het idee om te toeren met ‘Come on feet’ met een vaste cast van dansers.

De dansers zijn het gewoon om snel en krachtig te werken, want meestal dansen ze in competities en brengen ze improvisaties waarin ze in 60 seconden het beste van zichzelf geven. Dat staat haaks op het werken aan een hedendaagse dansproductie, want dan analyseer je elk detail. Daarom vertrok ik zoveel mogelijk vanuit hun energie en ritme. Ik heb mij aangepast aan de dansers, hun manier van werken, bewegen en dansen.

De voorstelling ‘Come on feet’ is eenvoudig en direct. De energie van de muzikanten en de dansers stroomt door naar het publiek. Die reactie krijgen we toch van de toeschouwers na de voorstelling!

Uit de samenwerking met regisseur Alain Platel (les ballet C de la B) heb ik heel veel geleerd. Allebei vertrekken we liefst vanuit de authenticiteit van de artiesten. Zo brengt de stem van zanger Boule Mpanya een onwaarschijnlijke meerwaarde voor de voorstelling dat zo een totaalbeleving wordt tussen livemuziek, zang en dans.”

Kom je graag kijken naar dat straffe voetenwerk?  Tickets koop je hier.

Quan Bui Gnoc is naast choreograaf ook danser en sinds 2003 nauw betrokken bij ‘les ballets C de la B’ met producties als ‘Bolero’, ‘C(H)OEURS’ en ‘Requiem pour L.’.
 


Logo

We respecteren uw privacy

We gebruiken technologie├źn, zoals cookies, om uw surfervaring makkelijker te maken, om socialemediafuncties aan te bieden en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde socialemedia- en analysepartners. Lees meer.