Menu
dec 20, 2022

Interview Firgun Ensemble

Interview Firgun Ensemble

Interview met violist Ludovic Bataillie van Firgun Ensemble

 

Op zaterdag 21 januari wijkt De Factorij voor de eerste keer uit naar de St-Martinuskerk voor een klassiek concert. We verwelkomen dan het jonge klarinet kwintet Firgun Ensemble, laureaat van de SUPERNOVA 2022 van Klara. Als kwintet brengen ze in de kerk een programma met werk van Mozart, Glazunov, de Belgische componist Piet Swerts en mogelijk ook wel een nummer van Sting. We klopten aan bij violist Ludovic Bataillie voor een kort gesprek.

 

In 2022 werden jullie bekroond als één van de Supernova’s, de muziekwedstrijd van Klara voor beloftevolle jonge kamermuziekensembles. Proficiat. Welke impact heeft dit gehad voor jullie ensemble?
Om aan kamermuziek te kunnen doen is veel meer nodig dan wat het publiek op het podium ziet en hoort. Het is namelijk niet evident om als ensemble een gevulde concertagenda te hebben. Het winnen van Supernova geeft ons de luxe om vooral met het artistieke te kunnen bezig zijn, aangezien de prijs een Belgische tournee inhield. Voor een jonge groep is dat uiteraard van onschatbare waarde.

Ondertussen spelen jullie ook nog in heel wat andere ensembles. Valt dit allemaal makkelijk te combineren?
We zijn allemaal duizendpoten die heel veel verschillende jobs combineren. Orkestwerk, andere ensembles, het muziekonderwijs, onze altvioliste studeert dit jaar af, en ga zo maar door. Het zijn allemaal zaken die een goed gestructureerde planning vragen, maar ook allemaal belangrijke ervaring die we meenemen naar de repetities en concerten met het Firgun ensemble.

In Zaventem brengen jullie naast het Klarinetkwintet van Mozart en Reverie Orientale van Glazunov ook een werk van de Belgische componist Piet Swerts. Van waar deze keuze en kan je meer over hem vertellen als componist?
Als mensen denken aan de bezetting klarinetkwintet, komt men vaak uit bij de meesterwerken van Mozart en Brahms. Piet Swerts bewijst dat ook vandaag nog schitterend repertoire wordt toegevoegd aan deze bezetting. Zijn kwintet is erg karaktervol, met hier en daar verwijzingen naar andere grootmeesters. Zo hoor je vooral in het eerste en laatste deel soms de taal van Shostakovich doorschemeren. Het vierde deel Elegia is dan weer een haast magisch stukje muziek, ideaal om bij weg te dromen.

Op Youtube vind je een video terug waarin jullie een heel mooie versie van An English man in New York van Sting brengen. Zitten er zo nog meer populaire nummers in jullie repertoire? Bestaat er een kans dat jullie één van deze nummers ook in Zaventem brengen?
We spelen het arrangement van Sting steevast als bisnummer tijdens onze concerten. Of we het dus zullen spelen, hangt van het enthousiasme van het publiek af. We nemen het alvast mee de 21e naar Zaventem!

Samen met onze collega’s van CC Strombeek en Gc De Muze van Meise geven we graag kansen aan jong klassiek talent en nemen we elk een van de laureaten van SUPERNOVA in ons programma op.

Zin om te komen kijken naar dit optreden op een unieke locatie op ZA 21 JAN '23? Tickets koop je hier 

 


Logo

We respecteren uw privacy

We gebruiken technologie├źn, zoals cookies, om uw surfervaring makkelijker te maken, om socialemediafuncties aan te bieden en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde socialemedia- en analysepartners. Lees meer.