Menu
sep 23, 2019

Het Instagramreisverslag. Expo tot 10/01/2020.

Het Instagramreisverslag. Expo tot 10/01/2020.

De mens is een nomade en heeft altijd al de planeet rondgetrokken. In onze lange geschiedenis op aarde zijn we nog maar relatief kort gesetteld. Het verlangen naar vrijheid, de drang om te ontdekken, de lokroep om onderweg te zijn zit nog steeds diep in ons geworteld. Reisverslagen bestaan reeds honderden jaren en door de komst van fotografie in het midden van de 19de eeuw ontstond ook snel het genre reisfotografie.

Sinds de doorbraak van sociale media en meer bepaald Instagram, een mobiele applicatie die specifiek focust op het delen van beelden, heeft reisfotografie een andere dimensie gekregen.

Het succes van veel reisbestemmingen wordt toegeschreven aan hoe Instagrammable ze zijn: hoe mooi ze zijn om naar te kijken. Hoe meer likes foto’s krijgen, hoe sneller ze door volgers gedeeld worden, hoe populairder locaties worden. Dit heeft vaak onvoorspelbare en soms desastreuze gevolgen voor kwetsbare plaatsen en lokale bewoners. In de evoluerende beeldcultuur wordt de reisblogger, die over zijn of haar reis schreef op een blog, steeds vaker vervangen door de vlogger die videoverslagen maakt. Of door influencers, mensen die al dan niet betaald worden door commerciële organisaties om producten of plekken te promoten. Touroperators zullen dan ook veel aandacht besteden aan het Instagrammable maken van hun bestemmingen.

Instagram is een plek geworden waar men zich kan verliezen in prachtige beelden, waar men kan dromen en zich kan laten inspireren, waar wanderlust vaste vorm krijgt. Veel gebruikers publiceren hun beelden vanuit een authentieke beleving, vanuit het motto sharing is caring, omdat ze hun reiservaringen met anderen willen delen. Is het ontsluiten van al die mooie plekken een daad van solidariteit en behulpzaamheid naar andere reizigers? Wil men enkel de schoonheid van de wereld tonen? Of bespeuren we hier de drang naar sociale bevestiging en vormen deze foto’s een pronkstuk? Als een bestemming niet Instagrammable was, is de reis dan wel de moeite waard geweest? Is het de herinnering die telt of de foto van het moment?

On the road neemt je mee op reis langs wondermooie plaatsen en toont een nieuwe blik op de wereld. Met en zonder filter.

Met werk van @tijs, @peter_brughmans, @backpackdiariez, @sheisadventure, @a.paternotte, @withkidsontheroad.
 

ZA 21 SEP ‘19 T.E.M. VR 10 JAN ‘20
De expo is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van de ticketbalie (ma & vr van 10U00 - 14U00 en wo & za van 12U00 - 18U00).