Menu
jan 13, 2023

GrenZeloos Lokaal

GrenZeloos Lokaal

De Zaventemse jeugdhuizen en De Factorij slaan de handen in elkaar om jong lokaal talent in de spotlight te zetten op zaterdag 22 en 29 april. Onder de noemer GrenZeloos Lokaal gaan we samen op zoek naar jong lokaal kunstzinnig talent. We spraken met Zjef Struyven van jeugdhuis Terminal T over het project. 

Jij trekt mee aan de kar van jeugdhuis Terminal T in Zaventem. Kan je wat meer over jullie werking vertellen? En vindt lokaal talent al een weg naar jullie jeugdhuis?
Zjef: Terminal T is ontstaan nadat het vorig jeugdhuis Basement gesloten werd door de gemeente en we waren parallel met Vol Tapijt activiteiten aan het organiseren toen de coronacrisis er plots was en we niets meer mochten organiseren. We wilden onze tijd graag nog nuttig besteden en engageerden ons toen om het jeugdhuis waar we vroeger graag vertoefden terug op te bouwen en te 'rebranden'.
We organiseren ondertussen verschillende activiteiten, zoals een maandelijkse filmavond i.s.m. de Kunstacademie, themafeesten zoals Halloween, een afterparty bij de kerstmarkt of een retro game night met oude game consoles. We hebben ook al een kortfilm getoond van mensen uit Zaventem, opgenomen hier in de regio. Tegenwoordig zijn jongeren voornamelijk bezig met DJ’en en zij draaien dan ook regelmatig in het jeugdhuis. Daarnaast is er wel één band van jongeren uit het jeugdhuis die regelmatig repeteert in het jeugdhuis en hun eerste concert bij ons gaf.

Kan je wat meer over het project GrenZeloos Lokaal vertellen?
Zjef: Met GrenZeloos Lokaal willen we een zaadje planten om jong talent uit Groot-Zaventem en omgeving de kans te geven om in de veilige omgeving van de jeugdhuizen te ontkiemen. We willen lokaal talent ontdekken en de kans geven om uit hun schulp/repetitiekot te breken. We richten ons in de eerste plaats op muzikaal talent, maar andere disciplines zijn zeker ook welkom. Doordat het een samenwerking is tussen de jeugdhuizen uit Zaventem en Sterrebeek en het cultuurcentrum hopen we ook over de grenzen van de deelgemeentes heen jongeren te verbinden.
De naam GrenZeloos Lokaal verwijst enerzijds naar het doorbreken van de grenzen tussen Sterrebeek en Zaventem en de andere deelgemeenten en anderzijds op het vlak van de kunsten.
We starten nu met het ontwikkelen van het logo en dan volgt een oproep naar de jongeren en gaan we op bezoek bij de scholen en de Kunstacademie. Jongeren kunnen zich dan inschrijven tot 27 februari en dan wordt er een selectie gemaakt voor de twee avonden in de jeugdhuizen. We focussen ons hierbij in de eerste plaats op muziekacts, maar geven ook kansen aan andere disciplines zoals dans, slam poetry, beeldende kunst,... om een zo boeiend mogelijk programma samen te stellen. Op basis van de inschrijvingen bekijken we welke acts op welke datum zal spelen.

Voor GrenZeloos Lokaal gaan jullie een samenwerking aan met jeugdhuis Tonzent uit Sterrebeek. Is het de eerste keer dat jullie samenwerken?
Zjef: Ja, het is een primeur. Net zoals de samenwerking met CC De Factorij. Het sprak ons wel meteen aan, want de berg tussen Zaventem en Sterrebeek is echt wel een grote, zowel letterlijke als figuurlijke, drempel voor de jongeren uit beide deelgemeenten om elkaar te ontmoeten. Daarnaast leren de besturen van de jeugdhuizen elkaar beter kennen, waardoor er misschien in de toekomst nog meer mooie samenwerkingen kunnen ontstaan. Het is een mooie kans om jong Zaventem te verenigen. Na enkele vergaderingen merken we ook dat er zeker een leuke klik is tussen de mensen van de twee jeugdhuizen en dat we ook inhoudelijk aansluiting vinden bij elkaar.

Wat verwachten jullie van de twee avonden (22 & 29 april)?
Sjef: Een mooi, evenwichtig programma, waar verschillende jongeren uit Groot-Zaventem en omstreken hun talent aan een divers publiek uit Zaventem tonen. En dat er heel wat jongeren inschrijven en we ook enkele verborgen parels kunnen ontdekken. We hopen hen dan ook later op andere momenten nog kansen te kunnen geven.

Inschrijven voor dit geweldige project kan via grenzeloos.lokaal@gmail.com

Galerij


Logo

We respecteren uw privacy

We gebruiken technologie├źn, zoals cookies, om uw surfervaring makkelijker te maken, om socialemediafuncties aan te bieden en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde socialemedia- en analysepartners. Lees meer.