Menu
jun 27, 2019

De tips van Jozefien, Daï-Linh en Stienus

De tips van Jozefien, Daï-Linh en Stienus

PODIUMKUNSTEN

Jozefien Muylle is onze kersverse collega. Sinds april 2019 staat ze in voor de programmatie van theater, dans, woord en humor. Je vindt haar vaak mijmerend boven een kopje thee (geen zakjes!) of met een grote glimlach in de gangen van CC De Factorij. Dit zijn haar toppers.

 

 

 

1. DANS: MOHAMED TOUKABRI – The upside down man
VR 17 JAN ’20

Jozefien: "Ik kijk dit seizoen uit naar Mohamed Toukabri. Hij is een intrigerende danser pur sang. Als jonge Tunesiër startte hij z’n danscarrière met breakdance, maar al snel wijdde hij z’n leven aan moderne dans. The upside down man is de eerste solovoorstelling van dansnomade Toukabri. Hij grijpt daarin terug naar de periode waarin hij als kind benieuwd was naar het onbekende. Als jonge gast wou hij reizen om te weten wat er aan de andere kant van de zee was. Wat ik in deze creatie ook aantrekkelijk vind, is het mooie samenspel tussen dans en andere artistieke vormen."

 

2. THEATER : BERLIN – True Copy
VR 13 DEC ’19

Jozefien: "Dit wordt ongetwijfeld een memorabele avond, omdat deze theatervoorstelling alle verbeelding tart en danst op het koord tussen fictie en realiteit. Geert Jan Janssen is een meestervervalster die meer dan twintig jaar de kunstwereld oplichtte door perfecte replica’s te maken van schilderijen van onder meer Picasso, Dalí en Matisse. Dat dezelfde Geert Jan in True Copy zichzelf speelt maakt deze voorstelling extra interessant. Hij vertelt laconiek dat hij meer dan achttien bekende kunstenaars perfect kan vervalsen. Op een intrigerende manier toont Berlin het interne radarwerk van een complexe man en de hypocrisie binnen de kunstwereld."

 

3. HUMOR: LATIF AIT Re:latif
DO 9 JAN ’20

Jozefien: "Er staat veel humor dit seizoen in CC De Factorij, met bekende namen à la Freddy De Vadder, Alex Agnew en Veerle Malschaert. Maar ik kijk vooral reikhalzend uit naar de komst van Latif Ait, die als stand-up comedian zijn eerste zaalshow brengt nadat hij lang publieksopwarmer was bij Erhan Dimirci. Hij bevindt zich al jaren in de buurt van Zaventem als check-inagent op de luchthaven en ontsnapte daar trouwens door toeval aan de terreuraanval in 2016. Latif Ait zal ons verbazen met zijn imitaties van The King en zijn aangrijpende, komische en zelfrelativerende verhalen uit zijn buitengewone levensparcours."

>>> Hier is het hele overzicht van dans, theater, humor, woord

 

MUZIEK

Een virtuoos gehoor, gevoel voor ritme en zelf niet verlegen voor een dansje ... dat is onze programmator muziek Daï-Linh Nguyen. Klassiek, jazz, wereldmuziek, Nederlandstalig of Franse chansons klinken haar niet onbekend in de oren. Ze orkestreert hieronder haar favorieten.

 

 

1. WERELDMUZIEK: REFUGEES FOR REFUGEES –  Amina
DO 10 OKT ’19

Daï-Linh: "Ik kijk ernaar uit om Refugees for Refugees aan het werk te zien. Deze topmuzikanten uit prestigieuze muziekacademies in het Midden-Oosten brengen hun verschillende achtergronden samen tot een nieuw muzikaal verhaal. Het interessante aan het project Amina is dat hun liederen alle muzikale en culturele barrières doorbreken. Ze produceren een rijk en innovatief geluid, dat symbool staat voor interculturele ontmoetingen in een diverse samenleving. Heel actueel dus. De groep brengt een divers en origineel repertoire, gaande van volksliederen uit Afghanistan tot Tibetaanse nomadenliederen."

 

2. JAZZ: LE RAVAGE D’ALI BABA + VEGIR FT. HINDI ZAHRA
DO 12 DEC ’19

Daï-Linh: "Ik ben fier dat Zaventem een van de weinige plekken in België is waar je deze jazzmuzikanten met internationale toets aan het werk kan zien en dan nog op één avond. We starten met Le Ravage d’Ali Baba, het nieuwste project van een gloednieuw kwartet uit de zogenaamde New Wave of Belgian Jazz. Daarna staat Vegir op de planken met gastzangeres Hindi Zahra. Deze avond gaat trouwens door in de black box van CC De Factorij. Niet alleen is daar een fantastische akoestiek, maar ook een sfeervolle setting en een bar om na het concert de avond gezellig af te sluiten."

 

3. KLASSIEK: CASCO PHIL - Beethoven
VR 14 FEB ’20

Daï-Linh: "In 2020 is Beethoven 250 jaar geleden geboren en dat verdient een groot feest, vind ik. De creaties van de Duitse componist had een verregaande invloed op de muziek van de laat-romantici. In dat opzicht is Beethoven een van de invloedrijkste componisten uit de westerse muziekgeschiedenis geweest. Op het programma staat de 5de symfonie van Beethoven, een van zijn allerbekendste symfonieën die iedereen wel kent. Nog een belangrijke reden om te komen kijken: we zetten zo maar even een heel orkest op het podium. Bijna geen enkel CC kan dit waarmaken. Het is bovendien een schoon valentijnscadeau voor je lief."

 

>>> Hier vind je het volledige muziekoverzicht

FAMILIE

Programmator van in den beginne en onze jong oude rot: Stienus Keersmaekers amuseert zich met het samenstellen van de school- en familievoorstellingen. Hij is zelf vader van twee zonen (ideaal publiek om voorstellingen bij af te toetsen) en een organisatorisch talent. Stienus is dus de juiste man op de juiste plaats. Dit zijn de voorstellingen die tipt aan de families.

 

1. THEATER SPEELMAN - Nautilus +8J
ZA 12 OKT '19

Stienus: "Ik kijk vooral uit naar Nautilus, omdat Theater Speelman daarin de klassieker 20 000 mijlen onder zee van Jules Verne naar het nu vertaalt en de kans grijpt om brandende topics aan de kaak te stellen zoals de opwarming van de aarde en milieuvervuiling. En een duikboot die tot leven wordt geblazen door een stel muzikanten, dat spreekt helemaal tot de verbeelding! Nautilus belooft een spannende monoloog te worden met Gert Jochems als kapitein Nemo, volgens mij een van de strafste acteurs uit het jeugdtheater. Je kon hem in CC De Factorij trouwens al aan het werk zien in Bangerik.

 

2. KUNSTENDAG VOOR KINDEREN: TAL EN THEE - De Roofkes +6J
ZO 17 NOV '19

Stienus: "Op 17 november vieren we weer Kunstendag voor kinderen. CC De Factorij doet uiteraard mee met deze Vlaamse hoogdag van de kinderkunsten. Je kan genieten van de Roofkes: een spannend sprookje over twee broers die hunkeren naar avontuur en zich niet laten beperken door hun bange moeder. Ik kan me wel vinden in deze ode aan de vrijheid en het ontembare kinderhart. Leuk is bovendien dat het publiek plaatsneemt in een ingenieuze installatie en zo volledig omgeven wordt door video, animatiefilm, (poppen)spel, licht, muziek en geluid, waardoor je helemaal mee in het verhaal wordt gezogen. Een unieke theaterervaring, als je het mij vraagt."

3. ESMÉ BOS EN BART VOET - Magiq +2,5J
ZO 16 FEB '20

Stienus: "Esmé Bos zingt mooier dan een nachtegaal en legt zoveel gevoel in haar liedjes dat ze zowel kinderen als ouders in vervoering weet te brengen. Samen met haar muzikale en levenspartner Bart Voet weet ze een eigen universum te creëren waarbij de kinderen worden ondergedompeld in de wereld van Derwisjen en sjamanen. De moeite!"

>>> Bekijk welke familievoorstellingen  er nog zijn het komende seizoen